Blog

Neden Burundan Nefes Almalıyız?

Damla Dönmez, İrem Yanbolu, Ayşegül Ertan

Burun, sinüslerle birlikte solunum havasını nemlendirmek; vücut için uygun sıcaklığa getirmek, toz ve partiküllerden arındırmak ve koku almak gibi bilinen görevlerinin yanında akciğerlerde alveol içindeki fizyolojik olaylar› düzenlemekle görevli bir molekül olan NO’nun da asıl üretildiği yerdir. Burun ve sinüslerdeki steril ortamın devamı, silia hareketlerinin düzenlenmesi ve alveolde oksijen emiliminin artırılması işlevlerini üstlenen bu gaz, aynı zamanda bir yangı (enflamasyon) belirteci olarak öne çıkmıştır.

Daha Fazlası...
Blog

Bhagavad GĪtā: Bilgeliğin Özü

Damla Dönmez

Brahman, dairenin ortasındaki merkez, gölgenin ardındaki ışık hacme anlam veren uzaydır. Brahman değişkenin ardındaki değişmez, zahirinin ardındaki batın, sıfatın ardındaki Zat’tır. Niteliklerin, sıfatların, suretlerin sayesinde mevcudiyet bulduğu saf Varlık’tır. Vardır (sat), nesnelerin bilinebilir olmasını sağlayan Bilinç’tir (çit) ve sınırsız, koşulsuz, engin, ebedi Tamlık, Bütünlük, Saadet’tir (ānanda).

Daha Fazlası...
Blog

Bir Düşünceyi Beslemek: Enerji & Eylem

Damla Dönmez 08/01/2022

“Farkındalıkla buradayım, farkındalıkla eylemlerimi, icraatlarımın, dışarıdaki dünya ve benim dünyamda nasıl etkiler yarattığının bilincindeyim.”

Daha Fazlası...
Blog

Yoga için Kitap Okuma Listesi (Yeni)

Damla Dönmez 17/03/2021

Yoga ile ilgili kitap önerir misiniz diyenlere...

Daha Fazlası...
Blog

Bağırsak Florası & Sağlık

Damla Dönmez 17/03/2021

Her nerede microbiome varsa bağışıklık sistemi orada aktiftir. Bir nevi microbiome’un görevi bağışıklık sistemini eğitmek ve çalıştırmaktır gibi de düşünebiliriz.

Daha Fazlası...
Blog

Sanskrit Yoga Sözlüğü

Damla Dönmez 13/12/2020

Sanskrit "sam-s-kṛtam" "mükemmel yapılmış" "en tam, rafine hale ulaşmış" demektir. Burada temel yoga metinlerinde kullanılan temel Sanskrit kelimeleri kısaca açıklamaya çalıştık.

Daha Fazlası...
Blog

Sattvik Beslenme ve İlkeleri

Swami Sivananda // Çeviri: Damla Dönmez 14/08/2020

“Hayatı, saflığı, gücü, neşeyi ve güleryüzlülüğü arttıran, güzel tatlı, besleyici ve doyuran besinler sattvik kişilere yöneliktir.” Bhagavad Gita, XVII, 8

Daha Fazlası...
Blog

Kendini-Bilmenin Lila'sı (Oyun): Yılanlar & Oklar Yoga'sı

Damla Dönmez 16/04/2020

Lila bir başka kavramı da farkındalığımıza getiriyor: “şans” ya da “kader” kavramı. Eğer, evet, Sanskrit terminoloji ile konuşursak “karma”. Karma, bilinen günümüzde kişisel gelişim kitaplarına konu olduğu halinden çok daha derin bir kavram, nitekim kader diye geçen “kontrol haricinde olan’dan” ya da “şans” diye geçen “arkasında bir matematik olmadan ortaya çıkan” kavramdan daha da derin...

Daha Fazlası...
Blog

Şivananda Yoga Neden Yukarıdan Aşağıya Bir Sıra Takip Eder?

Damla Dönmez 09/11/2018

Asanalar, yoga öğretisi uyarınca yaratılış sırasını takip ederler. Yaratılış belli başlı bir sıralamayla tezahür etmiştir ve bu sıra, suşumna, yani merkez kanalın içerisinden geçen 7 ana çakra ile temsil edilir. Anatomi, fizyoloji ve embryoloji çalışmış olanlarınız bilir, nasıl ki bir bebek rahimde oluşurken belli başlı bir sıralama ile gelişir, bu da tıpkı öyledir.

Daha Fazlası...
Blog

Yoga'nın 2 Kanadı: Abhyāsa ve Vairāgya

Damla Dönmez 12/04/2018

Patanjali Yoga yolunda yürümeye hevesli kişilere 2 anahtar kelime verir. Yoga bir kuş ise der ve sen onunla uçmak istiyorsan, kuşun bu 2 kanadına sıkı sıkıya sarılmalı ve hatırlamalısın: 1. Abhyāsa (Düzenli tekrar, uygulama) 2. Vairāgya (İstemekten azat olmak, tutunmamak, bağlanmamak, vazgeçmek)

Daha Fazlası...
Blog

Vedik Mitoloji ve Astronomi

Damla Dönmez 12/04/2018

Antik dönemden günümüze aktarılan pek çok dini figür ve mitolojik hikayenin Dünya, Güneş ve onların arasındaki ilişkiyi, uzayda bulunduğumuz konum ve sonucunda oluşan gökbilimsel değişimleri ve devinimleri ifade etmesi, geçmişten günümüze aktarılan bilgilere atfettiğimiz önemi değiştirecek ve bu öykülere ve o zamanın insanlarına farklı gözlerle bakmamıza vesile olacaktır.

Daha Fazlası...
Blog

10 Temel İlkede Yoga

Damla Dönmez 12/04/2018

Yoga’ya göre hiçbir emek boşa gitmez, küçük de olsa her gün bir adım atın, hayal kırıklıklarınız olabilir, umutsuzluğa düşmeyin, CESARETLE, SABIRLA VE İNANÇLA yolda yürümeye devam edin. En küçük bir değişim bile bir kelebek etkisiyle şimdi ya da yarın aydınlanmanın ya da özgürleşmenin kapılarını aralayacaktır.

Daha Fazlası...
Blog

Eylemde Marifet: Karma Yoga

Damla Dönmez 12/04/2018

Yogaḥ karmasu kauśalam// Eylemde marifet yoga’dır.// Bhagavad Gita, II:50

Daha Fazlası...
Blog

Mutluluk Peşinde: Sukha vs Ānanda

Damla Dönmez 12/04/2018

“Felsefe sizin zevkten vazgeçmenizde değil, zevkin gerçekten ne olduğunu bilmenizde ısrarcıdır.”

Daha Fazlası...
Blog

Brahmamuhūrta: Yaradan'ın Zamanı ya da Güneş'i Üzerine Doğurma

Damla Dönmez 12/04/2018

Sağlıklı insan, eğer yaşamının kıymetini bilmek istiyorsa günün brahmamuhurta zamanında (yataktan) çıkmalı… Aṣtāṅga Hridayam, vol: I, 2:1 Brahmamuhūrta :”Yaradan’ın Zamanı”

Daha Fazlası...
Blog

Kadınlık ve Yoga

Damla Dönmez 12/04/2018

Bu yazı Hindistan’da Swami Govindānanda’nın rehberliğinde katıldığım “Hatha Yoga Intensive” programı bünyesinde sunulan engin bilginin bir kısmını paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yazının başlığından da anlaşıldığı üzere konumuz Yoga ve bir kadınlık meselesi olan menstrüasyondur.

Daha Fazlası...
Blog

Meditasyona Dair 3N: Nedir, Neden, Nasıl?

Damla Dönmez 12/04/2018

Meditasyon, kişinin zihinsel dalgalanmalarını dindirerek içerisinde var olan huzur ve farkındalık halini yeniden keşfetmesine vesile olan bir yöntemdir.

Daha Fazlası...
Blog

Arjuna Olmak: Bağımlıyım, Bağımlısın, Bağımlıyız

Damla Dönmez 21/03/2018

Acılar içerisinde “Dertler Benim, Çile Benim” şarkısını dilimize döktüğümüz her saniye aslında dönüp arzularımızı, isteklerimizi, bağımlılıklarımızı sorgulamamız gereken ve bize ipucu veren nadir anlar. “Ekmek kilo yapıyor” demek gibi, “Bağımlılık keder yapıyor”; bu kesin.

Daha Fazlası...